10 meest gestelde vragen over online zwembadopleidingen

  1. Online zwemles leren geven, kan dat dan?

Bij een ‘Online’ opleiding heb je geen boeken meer nodig, alle theorie is online, in een leeromgeving, beschikbaar. Er is een bibliotheek met interessante teksten en er zijn video’s en geluidsfragmenten. En er zijn allemaal opdrachten die je direct in de praktijk kunt uitproberen. Want het échte toezichthouden en lesgeven doe je natuurlijk in het zwembad!

  1. Waarom is een online zwembadopleiding voor mij interessant?

Een online opleiding maakt het mogelijk om te leren op de manier die precies bij jóu past. Heb je al een of meerdere (sport)opleidingen gevolgd of heb je al veel lesgeefervaring? Dan kun je snel(ler) door het lesmateriaal ‘surfen’ en vooral die onderwerpen kiezen die je nog niet voldoende beheerst. Vind je boeken lezen niet zo fijn en (ont)hou je meer van video’s en foto’s? Dan sluit het online lesmateriaal daar heel goed bij aan. Je kunt je opleiding helemaal op je eigen manier samenstellen.

  1. Zijn er ook bijeenkomsten?

In principe kun je de theorie leren zonder bijeenkomsten te volgen. Het online lesmateriaal is zeer compleet en uitermate geschikt voor zelfstudie. Daarnaast is er altijd contact met een docent. Dit kan via de leeromgeving, via mail, de telefoon en ook via de chat die beschikbaar is in de leeromgeving. Wanneer je liever ook ‘face to face’ contact met je docent en andere cursisten hebt, dan kun je ook bijeenkomsten volgen.

  1. Krijg ik ook begeleiding tijdens de stage?

Jouw docent komt, bij de opleiding Lesgever Zwem-ABC, in ieder geval één keer bij jouw lessen kijken. Tijdens dat bezoek worden jouw lessen ook beoordeeld. Misschien wil jij wel veel meer begeleiding hebben. Je kunt de hoeveelheid begeleiding helemaal afstemmen op jouw beginsituatie. Misschien geef je al heel lang les en is begeleiding niet meer zo nodig. Misschien is er hele goede begeleiding in het zwembad en is dat voldoende om het lesgeven onder de knie te krijgen. Overleg de mogelijkheden vooraf met het opleidingsinstituut van jouw keuze.

  1. Hoeveel uren stage moet ik lopen?

Voor de opleiding Lifeguard loop je minimaal 10 uur mee met een ervaren Lifeguard. Het aantal stage-uren dat nodig is voor de opleiding Lesgever Zwem-ABC is niet vastgelegd. Iedere deelnemer aan de opleiding moet competentieopdrachten maken. Voor deze opdrachten is het nodig om te kijken en mee te doen tijdens de zwemlessen in jouw (stage)bad. Daarnaast moet je uiteindelijk (voldoende) zelfstandig zwemles kunnen geven. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om dat onder de knie te krijgen is vooral afhankelijk van jouw beginsituatie. Wanneer je er klaar voor bent, komt de docent jouw lessen beoordelen. Dit moment overleg je jouw stagebegeleider.

  1. Hoe lang doe ik over de opleiding?

De duur van een online opleiding hangt vooral van jou af. Weet je al veel en heb je al veel ervaring? Dan kun je voor Lesgever Zwem-ABC binnen een half jaar examen doen. Heb je nog nooit lesgegeven? Dan duurt het vast langer. En dat is ook logisch. De theorie kun je zo snel leren als je zelf wilt, maar je zult voldoende praktijkervaring op moeten doen om de opdrachten te maken en te leren om les te geven. Hoe lang het uiteindelijk duurt is dus afhankelijk van jouw eigen tijdsinvestering en de ontwikkeling van jouw vaardigheid. Dat geldt ook voor de opleiding Lifeguard. Wanneer je erg gemotiveerd bent, kun je deze opleiding misschien wel in drie maanden afronden. Het is aan jou.

  1. Welk diploma haal ik?

Het online lesmateriaal is ontwikkeld en afgestemd op de opleidingen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. De (competentie)opdrachten in de leeromgeving geven, als ze voldoende zijn gemaakt, toegang tot het examen Lifeguard en Lesgever Zwem-ABC. Naast de competentieopdrachten worden er lessen die jij geeft beoordeeld (Lesgever Zwem-ABC), moet je in het bezit zijn van Zwemmend redden voor zwembaden, EHBO en het C-diploma van het Zwem-ABC (Lesgever Zwem-ABC). Dan mag je meedoen aan het groepsgesprek. Haal je daar een voldoende voor, kom je in het bezit van het certificaat Lifeguard of Lesgever Zwem-ABC. Samen met het certificaat Begeleider recreatieve zwemactiviteiten (dat begin 2017 online kan worden behaald) kun je dan in het bezit komen van het diploma Allround zwembadmedewerker.

  1. Waar kan ik de online opleiding volgen?

Het online lesmateriaal is ontwikkeld door Titeke Postma en wordt gebruikt door verschillende opleidingsinstituten. Deze instituten (je vindt ze hier) werken nauw met elkaar samen. Bij de meeste instituten kun je het basisaanbod voor de opleiding volgen (online standaard en online extra). Daarnaast heeft ieder instituut ook zijn eigen expertise en z’n eigen specialistische aanbod. Misschien ken jij de docenten van het opleidingsinstituut en wil je graag met hen werken. Misschien biedt een van de instituten de opleiding vooral aan met begeleiding en bijeenkomsten en is dat wat jij graag wilt. Maak je eigen keuze, kies het aanbod dat het beste bij jou past.

  1. Hoeveel kost de opleiding? 

De kosten voor de opleiding Lesgever Zwem-ABC worden vooral bepaald door de hoeveel begeleiding die jij wenst. Er zijn twee basispakketten samengesteld, het ‘online standaard’ en het ‘online extra’ pakket. Ze zijn vooral bedoeld voor de individuele leerling die niet wekelijks trainingsbijeenkomsten wil bijwonen. Daarnaast biedt ieder opleidingsinstituut z’n eigen aanbod op maat aan. Afhankelijk van de opleidingsvariant die jij kiest, variëren de meeste prijzen van € 950,- tot € 1500,- (inclusief btw).

  1. Wanneer kan ik beginnen?

Je kan morgen beginnen! Dat geldt in ieder geval wanneer jij je als individu opgeeft. Wil je liever meedoen aan een opleiding met bijeenkomsten, dan kan het zijn dat je even moet wachten tot de opleiding start. Online leren is enorm flexibel, je begint wanneer jij wilt!